Színházművészet

Programdús május a Kettőspont Színházban!

Kettőspont / színház & spirituális ügynökség
MÁJUSI PROGRAMOK a Kettőspontban és a Kispontban ❤

Mindent lehet mondani, de azt nem, hogy eseménytelen lesz a május a Ráday utcai teátrumban! Mindjárt a hónap elején egy erős felütéssel indul a program, a finoman szólva is karakteres Hádész Látomások az Alvilágból monodráma az egyik leggrandiózusabb színpadképpel rendelkező színmű amit eddig a Kettőspontben láthattunk, másnap a Diogenészben csodálhatjuk meg Formanek Csaba játékát.

Nagy örömömre a filozófia is helyet kap a programban a Diogenész Kávéház második estjével, amit Nemes László filozófus vezet. A komoly kérdésfeltevéseket Forgács Gábor Humorforgácsai előzik meg a sűrű programkavalkádban, mely jelzi mennyire széleskörűen igyekszik a teátrum kiszolgálni nézőit.

Személy szerint nagyon várom Ács Tamás új estjét, A bor dicsérete címmel, Tamás karizmáját ismerve azt hiszem az előadás telitalálat lesz, melyhez a Dúzsi borászat szervírozza a finomabbnál, finomabb borokat.

Nem tudom a kedves olvasó, hogy érzi, de én úgy érzem mintha kifejezetten nekem állították volna össze a májusi programot, hiszen nagy szenvedélyem a Jazz zene is megjelenik a repertoárban HEJ! 🙂

Kettőspont / színház & spirituális ügynökség
ÁPRILISI PROGRAMOK a Kettőspontban és a Kispontban ❤

A Kettőspont Színház 2024. áprilisi programja igai tavaszi nekilendülés, kiemelnénk Rékasi Attila SZÍNHÁZI című jubileumi kiállítását a RÉKASI 50/30 rendezvénysorozat keretében, mely a művész ötvenedik születésének napján 25-én este kilenckor nyílik Ács Tamás színművész mond verset, Gogol: A őrült naplója előadása után.

Premier is várható Forgács Gábor: HUMORFORGÁCSOK szerzői műsora debütál 5-én.

Izgalmasnak ígérkezik a Public Art Konferencia a képzőművészet rajongóinak 12-én.

Végre újra láthatjuk a remek Senki sem mer egyedül élni című darabot Pusztai Luca és Formanek Csaba játsza 10-én és 11-én. jegyek a jegy.hu oldalon beszerezhetők!!!

Kettőspont / színház & spirituális ügynökség
FEBRUÁRI PROGRAMOK a Kettőspontban és a Kispontban ❤

Kettőspont / színház & spirituális ügynökség
DECEMBERI PROGRAMOK a Kettőspontban és a Kispontban ❤
színház – tánc – képzőművészet – irodalom – mozi
👉 Zárjuk együtt az évet kortárs magyar alkotókkal és barátokkal!
A belépős programokra előzetes online jegyvásárlás:
http://ujalkotomuhely.jegy.hu
Az események részletei:
https://www.facebook.com/kettos.szinhaz/events
A szilveszteri programról részletek hamarosan!

Itt a teljes novemberi műsorunk több mint 20 programmal! 😮
👉 Lesz fesztivál a szomszédos színházakkal együttműködve:
nov. 2-5. RUSZT – Ráday Utcai Színházi Találkozó
👉 Ennek keretében egy sétaszínházas koprodukció ősbemutatója:
nov. 3. 5×5: #szabadaPad
👉 Saját új bemutató:
nov. 5., 22-23. Egressy Zoltán: Valle della luna – PREMIER!
👉 Lesz budapesti premier:
nov. 4. RÉV Színház – Szivák-Tóth Viktor: Belém égsz
👉 Ismét jön a félévente szokásos 3 Hádész
nov. 16-17-18. Hádész – Látomások az Alvilágból | 22-24. előadás
👉 A harmadik produkciójával érkezik Ács Tamás
nov. 25. Ács Tamás – Kafka: Jelentés az Akadémiának
👉 Lesz ZENE:
nov. 4. Láthatatlan lélek – Átutazó szorongás (Fodor Gábor koncertje)
nov. 5. Hoppál Mihály Band | RUSZT Záróbuli | 3 éves a Kettőspont party
nov. 10. SZABADON – Szemerédi Bernadett zenés válogatása
👉 Lesz KÖLTÉSZET
nov. 4. VerShaker Költő- és kötetbemutató Áfra Jánossal | RUSzT Ráday Utcai Színházi Találkozó
👉 Lesz multimédiás performansz is!
nov. 24. Halszájoptika: Kötődések
👉 Lesznek FIÚK:
nov. 11. Majorfalvi Bálint – Téglás Márton: Az ötször született fiú
👉 Lesznek LÁNYOK:
nov. 29-30. Pielmeier: Ágnes, báránykám
Mi kell még? 🙂
(Lesz éjszakai élet is, igen!)
Jegyek elővételben itt: http://ujalkotomuhely.jegy.hu

Senki se!

Mondták nekem, hogy ez a darab nagyon jó. Csak az a baj velem, hogy több mint 25 éve foglalkozom alkotóművészettel aminek nálam szövődményi is vannak, mint a kovidnak. Például az, hogy a kritika az ember sejtjeibe ivódik. Egy műalkotásnak, műfajtól függetlenül a tökéletesség érzetét kell keltenie bennem. A színdarabokkal a színjátszással kapcsolatban is így vagyok, nem gondolom, hogy egy előadással szemben kevesebb elvárást kellene megfogalmazni, mint mondjuk egy festménnyel kapcsolatban. Egyenrangú minden művészeti ág, ugyanazok az elvárásaim is.

Nagyon szeretem a Kettöspont Színház előadásait, az egyik legjobb teátrum a piacon, de általában mindig találok olyan dolgot, amit azért én nem pont úgy csináltam volna.

Tegnap láttam a Senkisét pótszékes telt házzal ment, fáradt voltam, nem is igazi színházi hangulatban. Nem gondoltam volna, hogy életem egyik, ha nem a legnagyobb színházi élménye varázsol el, elfeledtetve, fáradtságot, hátfájást, háborút, ársapkákat, vagy azok hiányát azaz minden nyavalyát!

Pusztai Luca és Formanek Csaba által megalkotott darab lenyűgözött, ugyanazt éreztem, mint amikor a legkedvesebb festményeim előtt állok, vagy Vivaldit, vagy Metallicát hallgatok.

Progresszív, misztikus, elementáris, finom, brilliáns darab. Mindkét színművész hihetetlen profi átéléssel, végig érzékenyen, hitelesen formálta meg a szerepet. Sallangtalan tiszta minden, a fény, a hang, a díszlet, a világítás Lakatos Dániel felelt a dolgokért, abban sem láttam én hibát.

Ritkán mondok ilyet, de ez egy tökéletes este volt:

Színházművészet magas fokon, műalkotás!

Egy este hordólakó filozófussal!

Emlékszem mennyire berzenkedtek az évfolyamtársaim, amikor 1 kreditért (320 kredit kellett a pedagógiai oklevél megszerzéséhez) a Filozófia tételsor finoman végigszaladt a filo történeten a Védáktól Marxig. Talán nem tévedek sokat, ha azt mondom az emberek többsége a háta közepére kívánja a filozófusokat. Mint általában a különcöket, a máshogy gondolkodókat, a Gondolkodókat, a gondolatokat, a gondokat.

Merész vállalkozás volt Weiner Sennyey Tibor drámaírótól egy filozófusról monodrámát komponálni. Ezért ravasz módon -gondolom én- a súlyos és vaskos antik „kínálatból” egy igazi TROLL-t választott, lehetőséget adva Formanek Csaba színművésznek, hogy megmutathassa, milyen amikor a színház értékközvetítő, provokatív, edukáló és kísérletező egyszerre.

Ez a bizonyos hordólakó ma is nagy feltűnést keltene mondjuk a Hold utcai piac elit közönsége körében, mikor a lépcsősor mellett felállított lakhelyéül szolgáló hordó tetejéről pesties bájjal levizelné az arra sétálókat. A Kettőspont színházban sem keltett a szóban forgó úr kisebb feltűnést és rácsodálkozást.

De akkor is, most is ezek csak jelenségek, van aki magára ismer, van aki megismer, felismer valakit, vagy valamit és egy kicsit hordólakóvá válik!

Túléltem?

Nem kellett! Két óra csodás utazást a színház világába, nem kell túlélni. Átélni kell, gyönyörködni az ember játékosságában, elmerülni varázslatban, mert a színház ezen a magas színvonalon még mindíg mágia.

Megismerhettem Formanek Csaba drámaíró egy újabb vallomását sorsról, életről, filozófiáról, színpadi progresszióról.

Átéltem a katarzist abban, hogy a darabb engedi kibomlani a szereplők művészi magaslatait!

Nem gondoltam volna, hogy a premier ennyire kiforrottra sikerül. Mindíg igyekszem a premierre elmenni, mert az egy különleges alkalom, vagy azért mert még nem áll össze a darab, vagy azért mert az elsőség ereje valami csodásat teremt. Itt ez utóbbi történt. Ha tehetem megnézem az adott darabot egy későbbi előadáson is, hogy lássam mint alakul, változik. Várom azt is.

Mindenkinek aki részt vett a produkcióban, még egyszer GRATULÁLOK, felejthetetlen élmény, utazás volt!

Fotó: Rékasi Attila

Likvidátorra már nincs jegy!

Nem csodálom, hogy elfogyott a Kettőspont Színház mai Likvidátorára elérhető összes jegy, de aki ügyes a holnapi jegyekre még lecsaphat!!! Én már láttam remek darab, remek színészekkel életre szóló élmény, elröppenő 5 óra, mely alatt sokat megtudhatunk az Emberről mint lényről, a Világról, mint helyről!