Hírszínház az Apertúra Bázison

Az Apertúra még k2 korában indította el havi rendszerességgel jelentkező hírszínházi sorozatát, láthattuk őket a Stúdió K-ban, a Katona József Színházban és a MU Színházban. Hosszabb szünet után a február 3-ai volt az első Cucli előadás, immár a Csányi utcában, a társulat állandó játszóhelyén. De mi is ez a hírszínház, és miért érdemes vadászi a HírHalász Program alkalmaira?

Egy aznapi hír kiválasztása után az írók – ez esetben Benkó Bence, Király Dániel és Zilahy Anna – egy nap és egy éjszaka alatt megírnak a hírhez kapcsolódva egy darabot. Másnap reggel a színészek az olvasópróbán szembesülnek ezzel, kitalálják a jelmezeket, díszletet, fényezést, hangot. Próbálnak, amíg lehet, míg este 18:45-kor a meglepetésekre fogékony közönségnek egyetlen egyszer eljátsszák a produktumot. Hogy a társulat még jobban megnehezítse a saját dolgát, és fokozza a meglepetés-faktort, mindig hívnak egy olyan közreműködőt, aki nem tagja a társulatnak, így azt is érdemes figyelni, hogyan lényegülnek át a meghívott vendégek apertúrás színésszé. Ezen az estén Pokorny Liának és Baranyi Emmának jutott ez a feladat.

Fotó: Benkó Tibor

Az alkotók: Formán Bálint, Benkó Bence, Király Dániel, Bán Bálint, Berta Ninett, Borsányi Dániel, Baranyi Emma, Pokorny Lia, Urbán Richárd, Papp Letícia, Zilahy Anna

Mi általában sokat készülünk egy-egy előadásra, elolvassuk a forrásművet, utána nézünk az alkotóknak, interjúkat, kritikákat olvasunk, rákeresünk régebbi előadásokra. Kifejezetten izgalmas néha zsákbamacskát venni, izgatottan várni, mi szólította meg az írókat, milyen őrült ötletek születtek másfél nap alatt. A Cucli kifejezetten exkluzív program, olyan színházi csemege, amit egyetlen egyszer lehet megkóstolni. Azért is izgalmas ez a forma, mert jól nyomon követhető rajta egy színdarab születése. A kezdő ötlettől a központi metafora megszületésén át a burjánzó asszociációs láncok végpontjáig. Mindemellett igazi örömjáték, ahol a színészek még egymást és önmagukat is meglepik egy-egy utolsó pillanatban bevetett ötlettel, poénnal.

A Biztosíték című előadás kiindulópontja Mészáros Lőrinc tegnapi interjúja a Nemzeti Sportban:

„Szerintem az akadémiánk névadója, Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk, remélem, elégedetten látja föntről, hogy a Puskás Akadémián a régió legmodernebb, legjobban felszerelt futballközpontja épült ki…”

Formán Bálint a felcsúti kultúr független színészből lett mindenese meséli el nekünk a felcsúti csoda történetét. Puskás Ferenc (Borsányi Dániel) ellátogat a mennyek országából Felcsútra. A jeles eseményt angyali üdvözlet adja tudtául a polgármesterasszonynak, Malaszt Ritának (Pokorny Lia). És innentől elszabadul az őrület. A polgármester, aki jobban fél a falu és az ország potentátjaitól, mint a mennyek haragjától mintegy 20 perce van megszervezni a a földre látogató fogadását. Tanítani kéne azt az inkompetenciát, szervilitást és arroganciát, amivel titkárnőjét és a mindenest ugráltatja, miközben folyamatosan magát fényezi. Urbán Richárd cserekapus-tanulóként, Király Dániel a helyi értelmiség több képviselőjeként és óvodásként vesz részt a műsorban. Bán Bálint iskolaigazgatóból lett villanyszerelőként téblábol a színen. Egészen addig felhőtlenül kacarászunk közállapotaink bornírtságán, míg ki nem derül a mennyei küldött földre szállásának valódi oka, melyhez egy másik tegnapi hí szolgált okul. Magyarország olyannyira menthetetlen, hogy még a mennyben is kiverte a biztosítékot, nem csak erre az országra borul áthatolhatatlan sötétség, de a tetteink annyira égbe kiáltóak, hogy menny is elsötétül tőle. Aki nem hiszi, olvassa el a hírt:

https://hvg.hu/itthon/20240202_Novak_Katalin_elnoki_kegyelmet_adott_a_bicskei_gyerekotthon_igazgatohelyettesenek

Több műfaj jó érzékű keresztezése lett a Biztosíték. Az énekes betétek miatt Benkó Bence felvezető szövegében az első Cucli-musical-nek titulálta, és valóban, még a nyílt színi taps sem maradt el Urbán Richárd és Formán Bálint fergeteges Himnusz-adaptációja után. Mi azt csodáltuk, hogy hogyan is lehet egy alapvetően újságírói műfajt, a publicisztikát színpadra állítani. Friss, aktuális, átszövik az utalások a közelmúlt történéseire, olyan szubjektív hírmagyarázat, amit minden közéleti lapnak csak kívánni tudunk.

Legközelebb március 8-án lesz Cucli, attól tartunk, akkor is lesz alapanyag bőven.