Merész, nyomokban pimasz fiatal festők:

HEAVY DUTY – A Filp osztály csoportos kiállítása Budán

Korán érkeztem a budai MKE-PROFIL Galériába, hogy még a tömeg érkezése előtt meghittebb hangulatban fogadhassam be a műveket. Tóth Norbert képzőművész akit izgalmas installációiról ismerhetünk, megnyitó személyként jelenlétével igazolta számomra, hogy nem átlagos megnyitó ígérkezik.

Jól tettem, hogy korábban érkeztem, egyrészt valóban nagy tömeg lett majd 100 fő sokasodott, másrészt a nagyobb méretű munkák igényelték a hátra lépést, a távolabbról is szemlélést. Mivel Norbinak ott köszöntem én a terem végéről kezdtem a befogadást, így elsőre Tóth Zoltán balesetes oldtimerekről készült festménye keltette fel a figyelmemet, de mindjárt helyet követelt magának Cliskinszki Godvin János két emberi figurából felépített „szürreális reális :)” kompozíciója, mint a teniszmeccsen egy gyors adogatásnál kapkodtam a fejem. Csak ezt a két munkát is el lehetne nézegetni egész este egy pohár vörösborral a kézben -ízlés szerint- Wágner operákat, vagy Vivaldi vonósnégyeseket hallgatva attól függően, hogy a dráma, vagy a líra kerít-e épp hatalmába bennünket, valójában ők „szerválgatnak” egymásnak a vásznakon. Erős kezdés. Vagy vég. Elvileg hátulról indultam a bejárat irányába.

Van a vicc, az öreg bácsival a repülőn a forgás után, nos kicsit én is így jártam, miután Onozó Csenge fiatalos, lazakorszerű mégis minőségi munkáin elidőzve, majd a tárlat közepe felé tovább haladva egy kígyózó hímtag fogadott, nos férfiasan bevallom pont arra igazán nem számítottam, no nem azért, mintha a fiataloktól idegen lenne a pimaszság, csak rég láttam ilyen kendőzetlenséget a merészség és a bevállalás oldaláról kiállítótermeinkben.

Összességében elmondható, hogy a „karmester” Filp Csaba Munkácsy díjas festőművész úgy tűnik remek munkát végez, nem csak a szervezés a megnyitó és a vendéglátás, hanem a kiállított festészeti anyag is sokszínű, izgalmas és azt a fontos szabályt erősíti, amit legutóbb kiírva a Kisképzőn láttam, de magam is gyakran emlegetem: a Művészet Szabad!

Szöveg és fotók Rékasi Attila fotóművész a Fiatal Alkotók Közösségének vezetője